Un okupa a la batcova

Des de la batcova, cada setmana us portaré un llibre, còmic, tebeo, pel·lícula o sèrie amb la característica comunica que ús farà xalar molt.

Literatura fantàstica, novetats literàries, clàssics que cal llegir i històries dels superherois de sempre i nous que van apareixent és el que trobareu a Un okupa a la batcova.

I el primer dijous de mes, vindré a l’estudi amb un convidat que tindrà moltes coses a explicar.

Periodista i escriptor figuerenc amb una relació estreta amb els llibres i les biblioteques des de la infantesa.

Especialista en cultura popular, és un gran coneixedor del món del còmic, el cinema i la literatura de gènere. Ha publicat textos sobre el cine de terror i fantàstic i sobre el món de la historieta.

També ha escrit novel·les de ciència-ficció humorística.


Escolta els podcasts aquí:"L'amic de Praga" de Josep Maria Soldevilla

Dos joves fan amistat al bell mig de la guerra. La vida els separa i els porta a Xangai, Barcelona, Praga, l’Havana, Girona o Moscou. No es tornen a veure fins que, trenta anys després del seu comiat, una casualitat permet que reprenguin, amb dificultats, la relació. Aquests dos personatges reals, František Kriegel, metge comunista txec, i Jaume Ministral, escriptor i mestre català, van viure una intensa amistat sacsejada pels avatars polítics, bèl·lics i socials del segle passat. Dos investigadors empordanesos de ficció, la Dacs i en Tarongi, emprenen l’aventura de recuperar aquesta història fascinant.

Amb la combinació de documents reals –cartes, notícies de premsa, memòries, informes policials– i de recreacions literàries, L’amic de Praga es presenta com un intens exercici narratiu en què els lectors, al mateix temps que els dos investigadors, van reconstruint una amistat que és, alhora, un retrat en primera línia de l’Europa recent.

Una història tan real que només podia ser explicada com una novel·la."Ferrater Mora, filòsof" de Josep Pastells i amb il·lustracions d’Iván García

Josep Ferrater va ser per molta gent el filòsof català més important del segle XX i un dels intel·lectuals espanyols a l’exili més destacats.

L’any 2016, amb motiu del vint-i-cinquè aniversari de la seva mort, la Càtedra Ferrater Mora Pensament Contemporani de la Universitat de Girona va voler commemorar l’efemèride convocant un concurs de còmic.

Els autors del còmic són l’escriptor Josep Pastells i el dibuixant Iván Garcia, guanyadors de l’esmentat premi organitzat per la Càtedra Ferrater Mora. Del llibre se n’ha fet una edició rústica i una amb tapa dura. Es pot trobar a Amazon i a Documenta Universitaria.

"Dalí acadèmia neocubista i altres obres" de Jordi Falgàs

L'autor, especialista en l'obra de Dalí, ens explica com van arribar els quadres i dibuixos del pintor al Museu de Montserrat, i n'explica tots els detalls.


"Poemes inèdits" de Joan Brossa

La Fundació Joan Brossa rescata dos inèdits del gran poeta avanguardista de finals del XX.

Creieu-me: en apropar-vos al meu voltant no espereu un gran discurs. Entreu a la barraca! Allò que veureu no té precedents! No solament us mirareu bocabadats, sinó que us quedareu complaguts i atordits d'admiració. I quin és el preu de l'entrada? Doncs el que m'ha inspirat el sentit comú. Us dic que és a l'abast de tots. Tothom estarà assegut còmodament. Entreu! Entreu! Entreu!

"Robinson" de Vicenç Pagès Jordà

Un dia d'estiu, un home de mitjana edat s'introdueix a la casa dels veïns, que se n'han anat de vacances, i s'hi instal·la d'una manera molt peculiar.

L'home és solter, té el pare en una residència i treballa de carter; a mesura que l'acompanyem en el seu periple d'intrús, anem descobrint les raons d'un comportament insòlit que el portarà a topar amb els veïns i amb la justícia. I, també, amb una advocada d'ofici.

Robinson, un relat iniciàtic que és alhora una història d’amor i de follia i una reflexió sobre la soledat, sobre la comunicació i sobre la imaginació com a refugi, ens enfronta a l'evidència que Vicenç Pagès Jordà ha atès un grau insòlit de maduresa lietrària. Perquè només des de la plena maduresa creativa es pot escriure una novel·la breu tan sorprenent, intensa i colpidora com aquesta.
"Astèrix a Itàlia"

Els famosos personatges creats per Goscinny i Uderzo tornen amb la seva 37a aventura, la tercera signada per Jean-Yves Ferri i Didier Conrad.

En aquesta nova entrega, els nostres herois viatjaran fins a la península italiana on coneixeran a fons la sorprenent italia antiga i a els numerosos pobles itàlics que allà viuen."Superman: American alien" de Max Landis

En aquesta versió de superman se'ns presenten diferents capítols de la vida de Clark Kent, des de la seva infantessa, passant per la vida adulta que van ser importants per arribar a ser el gran superheroi en el que es va convertir.

Max Landis, fill del director de cine John Landis, responsable de pel·lícules com "The Blues Brothers", "Un hombre lobo americano en Londres" o "EL principide de Zamunda", es conegut per la seva feina a pel·lícules com "Chronicle" o la serie de la BBC America "Dirk Gently’s Holistic Detective Agency"

A l'any 2011 va fer un curtmetratge de 17 minuts amb el títol de "The death and return of Superman" on destapava alguns forats als guions dels comics de itjans dels 90. Gràcies a aquest treball la DC Comics li va donar la confiança per comença aquesta miniserie titulada "Superman: American alien".


"Crononautas" de Mark Mllar i Sean Murphy

Dos científics han aconseguit inventar una màquina del temps que els portarà a visitar des de l'antiga Roma, passant perls millors concerts dels anys 80, el naixement de Jesús o l'assassinat de JFK a Dallas l'any 1963.

Gràcies als seus coneixements del aconteixements i la seva falta d'escrúpols jugaran a voluntat amb el corrent espai-temps.


En Sebastià Roig ens acompanya a l'estudi amb en Jordi Puig, autor del llibre "Costa Brava 1960-1970 Postals"

Amb aquest llibre Jordi Puig ens proposa a partir d’una recerca sistemàtica sobre la imatge turística difosa a través de les postals dels anys 60 i 70 identificar l’imaginari que, en el context d’aquells anys, vàrem saber o voler projectar de la Costa Brava i del nostre país."El cosmonauta" de Pep Brocal

Héctor és cosmonauta. Fa molts anys que viatja pel cosmos enfundat en un minúsucul coet unipersonal, dissenyat per viatjar a una velocitat superior a la de la llum. La seva missió, com la d'altres milions de joves cosmonautes que van ser llençats en totes les direccions fins als confins de l'Univers, és sortir d'aquest. Aquest estreafulari pla respon aun próposit global anomenat "Secon Chance Project", que està destinat a aconseguir per a l'humanitat en decadència una segona oportunitat.

Pep Brocal és un autor veterà amb una llarga experiència en el món del còmic i el de l'il·lustració que comença en revistes editades per Toutain fins que passa a Cairo on comença a col·laborar amb Manel Fontdevilla. Aquesta col·laboració tindrà com a fruit als anys 90 la revista Mr. Brain de la que van ser coeditors.

Guanyador del premi autor revelació del Saló del Cómic de Barcelona al 1995. Al 2001 publica "V Girl" amb guió de F. Hernández Cava i al 2013 torna amb "Allter y Walter o la verdad invisible".

"Sueñan los androides con ovejas eléctricas" de Philip K . Dick

És una novel·la curta, que pertany al gènere de la ciència-ficció, escrita el 1968 per Philip K. Dick (1928-1982) i en la que es basa la pel·lícula de ciència-ficció, Blade Runner, dirigida per Ridley Scott el 1982.

L'acció se situa en un món cobert de pols radioactiva, després d'una guerra nuclear que ha matat gairebé tots els animals, per la qual cosa la gent té animals elèctrics.

El protagonista és Rick Deckard, és un expolicia i expert "caçador de bonificacions", que ha d'eliminar un grup de Nexus 6 - androides d'última generació gairebé idèntics a éssers humans- que ha arribat fins a la Terra, fugint des d'una colònia espacial a causa de les terribles condicions de vida a què eren sotmesos.

La novel·la, un dels clàssics de Dick, tracta temes com l'imprecís límit entre l'artificial i el natural, la decadència de la vida i la societat, i aborda diversos problemes ètics sobre els androides."El Banquete Celestial" de Donald Ray Pollock

Any 1917, a la frontera entre Geòrgia i Alabama, l'ancià Pearl Jewett mor deixant als seus fills una petita herència.

Fins ara havien portat una vida honrada convençuts que la seva rectitud seria recompensada amb un suculent banquet al Paradís. Però els germans Jewett s'han cansat d'esperar el Cel, i inspirats per les aventures del dolent literari Billy Bucket, pugen als seus cavalls per atracar el seu primer banc.

Una bona dosi de violència cinematogràfica que recorda Sam Peckinpah, Quentin Tarantino i els germans Coen, la vida dels Jewetts i el Fiddlers s’entrecreuarà d’una forma fosca i terrible.

Aquesta nova novel·la col·loca Donald Ray Pollock entre els mestres de la literatura de gènere.